Uchovávání potravin jako za časů našich babiček = FERMENTACE
Je tady podzim a příroda nám stále ještě nabízí velkou hojnost svých plodů, které můžeme různými způsoby uchovávat na zimu. A já bych se dnes ráda podívala na jeden z nejstarších způsobů uchovávání potravin - na fermentaci nebo-li kvašení (zeleniny a nápojů). Dle mého názoru tvoří kvašení zeleniny velmi důležitou součást tzv. udržitelného způsobu stravování (tj. stravy, která umožní dlouhodobou prosperitu a kvalitní výživu lidské společnosti v souladu s přírodou), který je pro nás v Helen velmi důležitý a proto i v naší nabídce najdete námi vyráběnou kvašenou zeleninu a fermentované nápoje. Z naší nabídky doporučujeme ochutnat fermentované zelí, kimchi, barevné fazolky, květák, nebo pokud se nebojíte experimentovat, určitě stojí za ochutnání naše novinky, a to nakládané lišky, kukuřičné klasy s chilli a koriandrem, nebo také fermentovaný ananas. Při fermentaci a následném uchovávání nevyužíváme pasterizaci či konzervační látky, jako to bývá v komerčně prodávaných výrobcích. My naopak využíváme mořskou sůl či syrovátku, kterou získáváme z farmářských výrobků.
V naší Helen kuchyni také rádi zkoušíme, a proto neustále vymýšlíme, jakou kombinací chutí při nakládání zeleniny a ovoce využít. Základem jsou pro nás bylinky a koření od místních dodavatelů, rozhodujeme se dle momentální nabídky, kde nechybí různé druhy koriandrů, šalvějí, jako např. ananasová a melounová až po méně známé agastache, které jsou využívány pro své aroma zejména do limonád. Další oblíbenou surovinou jsou různé druhy chilli papriček a jablečných octů. V současné době je sezóna dýní. Což je pro nás impuls povolit uzdu fantazii a experimentovat.
Zde Vám přikládáme malou ukázku z naší nabídky. Budeme rádi, pokud se s námi i Vy podělíte o Vaše fotografie nakládané zeleniny.