Tibi limonáda aneb osvěžující fermentovaný nápoj z Tibi krystalů

Kvašení je teď velmi populární, a jak už je známo, my v Helen ho prostě milujeme! A nekvasíme jen zeleninu v kuchyni, ale i nápoje za barem! Staráme se totiž o tibi, což nejsou žádní domácí mazlíčci, jak by si možná někteří mohli myslet, ale mikroorganismy, které osidlují drobné krystalky a živí se cukrem.

Voda, kde tibi "žijí" obsahuje velmi podobné druhy laktobacilů, laktokoků i kvasinek stejně jako mléčný kefír, avšak není to úplně to samé. Tibi krystalkům se nejvíc daří v cukrové vodě, kde postupně štěpí všechen přidaný cukr a vytváří z něj hlavně kyselinu mléčnou, alkohol a oxid uhličitý. Proto jsou limonády z tibi perlivé.

Jak na kvašenou limonádu?

Budete potřebovat tibi, dají se sehnat různě na webových stránkách, FB skupinách, a nebo přímo u nás v bistru. Nebojte se zeptat naší obsluhy, vždy máme nějaké navíc!

A pak už jen základní suroviny, co má každý doma - vodu, cukr a nějaké sušené ovoce, ideálně nesířené.

U nás děláme dvoufázovou fermentaci - 1. fáze trvá maximálně 48 hodin a probíhá za pokojové teploty, 2. fáze trvá dalších 24-48 hodin, avšak už v lednici, kdy pracujeme se skoro hotovou limonádou, jen dochucujeme a dotváříme "umění". Když zrovna krystalky nepoužíváme, což se stává málokdy, ukládáme je ke spánku v revitalizačním nálevu do lednice.

Revitalizační nálev

Pokud vám tibi málo pracují nebo na ně zrovna nemáte chuť? Stačí je zalít minerální vodou (my používáme klasickou Vincentku), vodou kohoutkovou a přidat trochu cukru. Na 50 g tibi bude stačit 150 ml minerální vody, 100 ml obyčejné vody a 2 lžíce třtinového cukru. Celý nálev, i s krystalky, uchovávejte v lednici.
Tenhle nálev je ideální na dva-tři dny, pak jej vyměňte za nový, případně se pusťte do nového tvoření limonády. Máme odzkoušeno, že "tibíci" vydrží v takovémhle nálevu i víc jak 14 dní.

Zpět