ČLÁNEK / PROSINEC

 Zdravé vánoční mlsání, jde to vůbec dohromady?

  

Pomalu se nám blíží konec roku, advent a vánoční svátky, které jdou ruku v ruce s hojností, dobrým jídlem a tradičním vánočním cukrovím. Ale proč se vlastně peče vánoční cukroví?

 

Kde se tato tradice, která má u nás hluboké kořeny, vlastně vzala? První datované zmínky o přípravě vánočního cukroví je již ze 16. století, ale pravděpodobně je tato tradice mnohem starší. Nepřišli s ní křesťané, ale pohané, kteří cukroví připravovali k oslavě největšího svátku roku – zimního slunovratu. Cukroví mělo pro ně kouzelnou moc, chránilo budoucnost, zajišťovalo hojnost a zdraví a proto bylo nedílnou součástí všech oslav a rituálů.

Cukroví se připravovalo ze sušeného ovoce, ořechů, kakaa, medu později pak i z vlastní mouky, ale platilo, že se při jeho přípravě musely dodržovat určité zásady a postupy! Například, když se cukroví při přípravě spálilo, věřilo se, že přijde do daného domu smůla či vážné onemocnění. Tvary, které se pekly měly chránit nebo "přičarovat" magické schopnosti/vlastnosti – proto tvary zvířat, aby byla zdravá nebo také proto, aby na člověka přešla síla a vlastnosti daného zvířete. Naproti tomu cukrovinky ve tvaru kruhu či koule symbolizovaly slunce (život, světlo, teplo). Nimi pak naši předci zdobili nejen vnitřek domu, ale i jeho okolí, protože chtěli, aby slunce opět přišlo a drželo se rodině nablízku.

Klasické vánoční cukroví, které známe dnes, se začalo péct až během 19. století a ve svých nejrůznějších podobách se připravuje po celém světě dodnes. Nejznámější a nejoblíbenější cukroví u nás je určitě perníček, který k nám přišel původně z Itálie. Do těsta se mimo medu přidával i pepř, od něhož je pravděpodobně odvozen i název.

A jak si připravit vánoční cukroví, aby zdraví podpořilo? Zkuste hledat staro-nové recepty z poctivých, opravdových surovin (s minimem/bez přidaného cukru) a nebojte se upravovat ty osvědčené do zdravější varianty. Pro každého bude zdravá varianta představovat něco jiného, pro někoho to bude cukroví bez cukru, pro jiného bez lepku, pro další třeba bez vajec atd. Každý pro své zdraví potřebujeme něco jiného, tak si to pojďte dopřát i na svátečním stole. A ať zvolíte jakoukoliv variantu, tak si ji užijte a vychutnejte. Je to jen malá část roku, mnohem důležitější je, jak se k sobě a svému tělu chováte v průběhu celého roku, ne jen v průběhu jednoho týdne z roku. Zaměřte se na kvalitu vstupních surovin, místo na množství vytvořených druhů! To děláme i my v Helen, připravujeme vánoční cukroví ze zdravých surovin a zkoušíme netradiční kombinace.

Co kdybychom společně letos snížili množství cukru, který přes Vánoce sníme? Víte, že průměrná spotřeba cukru v naší republice je cca 40 kg / osobu a rok, ale na začátku 20. století to bylo pouze 2,5 kg / osobu a rok?

helen_cukrovi

PRO EXPERIMENTOVÁNÍ MÁME NĚKOLIK RAD

  • Klasický recept upravte, do co nejzdravější varianty jakou si můžete dovolit - například klasický bílý rafinovaný cukr můžete nahradit obilným sladem (dobroslad či sladovit nebo také čekankový sirup - pozor, ten obsahuje inulin, což je nestravitelná vláknina, proto opatrně na množství, může způsobit zažívací problémy). Pohrejte si i s množství cukru, opravdu je tam třeba takové množství? Opravdu musí být cukroví posypané cukrem? Běžnou pšeničnou mouku nahraďte třeba tou špaldovou (pohankovou, kokosovou, amarantovou, jáhlou či kaštanovou atd.), část může být celozrnná, část ne. Tuk? Není lepší než máslo nebo třeba kokosový olej? Řekněte sbohem všem ostatním napodobeninám! Nezapomeňte na koření, koření dodává výslednému pokrmu chuť, toho hojně využívali i naši předci.
  • Vyzkoušejte netradiční nízkosacharidové cukroví - zní to trošku jako oxymoron, ale nenechte se mýlit! I takové cukroví bez cukru může být zlatou tečkou na svátečním stole. Je to výzva pro všechny cukrářky, najít dobrý recept není úplně jednoduché, ale o to více stojí výsledek za to. V Helen máme LC stravování rádi a pravidelně jej zařazujeme do denní nabídky. Věříme, že je to jeden z nejzdravějších způsobů stravování pro širokou populaci a proto přicházíme i s variací na vánoční cukroví. Sladké dobroty patří do LC stravování výjimečně, ale Vánoce jsou výjimečná záležitost a tak jsme se rozhodli v tomto stravovacím směru připravit i několik druhů vánočního cukroví. Pokud si na toto cukroví netroufnete doma, můžete si jej u nás objednat. My jej pro vás s láskou upečeme a zabalíme. Letošní rok jsme se zamilovali do jablečné vánoční rolky, je vyrobena pouze z čerstvých jablíček, citronové šťávy a skořice, která k Vánocům neodmyslitelně patří. Nepřidává se žádný cukr ani sladidlo. Jablka sušíme při 40 - 45 °C (tato teplota je totiž nejšetrnější k vitamínům).
  • Raw cukroví - cukroví našich předků a to doslova! Základem tohoto cukroví je sušené ovoce (doporučuji nesířené, nekandované, neproslazované), ořechy, semínka a čokoláda. Jak říkají milovníci raw stravování, správné jídlo se nevaří, ale míchá! Většina receptů je jednoduchá a rychlá na přípravu, jen je třeba mít výkonné kuchyňské pomocníky. Díky tomu, že je toto cukroví nepečené (max. sušené do 42 °C) a v tom nejlepším provedení je bez lepku a bez přidaného cukru.

Vánoční cukroví v sobě nese krásnou vánoční symboliku, poselství - zdraví a hojnosti! A my v Helen máme takové přání, pojďme si letos tuto symboliku společně připomenout. Možná je to tento rok třeba ještě o trošku víc než v minulých letech, protože zdraví máme jen jedno a je třeba o něj pečovat. Proto pečujme i o to, co denně jíme! A zaměřme se na hojnost ve zdrojích, které máme kolem sebe jako je láska, přátelství a tolerance.

IMG_4804 4

Zpět