ŽIJU DOBŘE / ŘÍJEN 2021
Energie
Po pestrém září, kdy dozvuky léta začal střídat nesměle ozývající se podzim, nás čeká říjen a s ním i nastupující energie podzimu. Co přesně přinese uvidíme postupem času, nyní už ale víme, na co se můžeme těšit v rámci Žiju dobře.
Podzim byla odjakživa doba příprav na nadcházející zimní období. Lidé si vytvářeli zásoby na dlouhé zimní večery, připravovalo se palivo pro zajištění tepla, sklepy a zavařovačky byly plné surovin pro přečkání zimy bez čerstvých produktů. V dnešní době už mnohé z toho dělat nemusíme. Vlastně skoro nic. Zásoby, teplo i čerstvé suroviny jsou k dostání celoročně. Co nám ale často dojde, je naše energie. Proto jsme si na měsíc říjen pro vás /i pro nás/ připravili spoustu možností k zamyšlení se a k zastavení nad tématem Energie.
S ochlazujícím se počasím nám klesá i teplota vody. Což je ideální čas pro otužování. Spousta členů skupiny Žiju dobře tomuto trendu posledních let propadla také. Cítíme se po něm dobře, energizuje naše tělo a přináší radost. Ale zdaleka to není pro každého. O laskavém přístupu k sobě a nalezení vhodné formy otužování na míru svému tělu a psychice se dočteme ve článku Katky Gálové - fyzioterapeutky a průvodkyně životním stylem, která se vrhá do studených vod Poděbrad už druhým rokem.
Celý měsíc nás pak může aktivovat výzva, kterou nás provede další praktikující otužilkyně – Lenka Fasnerová (www.centrumpohybuol.cz) – fyzioterapeutka a majitelka Centra pohybu Olomouc. S tou si také na chvíli zavzpomínáme na mladá léta a jízdu na koloběžkách. Tentokrát se však pod jejím odborným dohledem zaměříme na opravdu správnou techniku a fyziologicky zdravou jízdu. Taková projížďka zbarvující se krajinou podzimu bezesporu patří k dobití baterek. Členové Žiju dobře mají vstup na lekci zdarma.
Naše kreativní Magdaléna Tomečková ani tento měsíc nezahálí s novými nápady a připravila nám recept na zdravé tyčinky a dýňové kimchi. To první nám dodá energii a chuť nejen na výšlapy do vrchu, ale i při přestávce v práci za stolem, druhý recept nám pomůže zharmonizovat náš střevní mikrobiom. A právě jemu se budeme také do hloubky věnovat. O jeho důležitosti, funkci a přínosům pro naše tělo i psychiku si povíme v rozhovoru s lékařem, primářem mikrobiologie prof. MUDr. Milanem Kolářem, PhD. z FNOL.
Katka Gálová spolu s Magdou Tomečkovou nás během workshopu o kvašení naučí, jak správně postupovat a připravit si tuto zdraví prospěšnou nálož u nás doma.
Čeká nás přednáška s Lenkou Minářovou (www.lenkaminarova.cz), psycholožkou a mentorkou, s kterou se vydáme na cestu hledání vlastních zdrojů energie. Teoreticky budeme balancovat mezi vyčerpáním a nabitými baterkami a prakticky pak s lehkostí a v bezpečí osaháme, jak se aktuálně cítíme a co můžeme udělat pro případnou změnu ve vnímání vlastní energie.
Se členy Žiju dobře se setkáme s Radkou Tomáškovou (www.radkatomaskova.cz) – fyzioterapeutkou a praktikující terapeutkou Somatic Experiencing®. Společně se v energii jemnosti a klidu, která je Radce vlastní, zaměříme na zdroje energie a na péči o naše hranice v kontextu podpory lidského zdraví. A položíme si otázku je Stres, přítel nebo nepřítel?
Pokud vás článek zaujal, přidejte se do naší facebookové skupiny ŽIJU DOBŘE, kde budeme podobné věci řešit a diskutovat o nich. Budeme se těšit na váš názor! :)
Těšíme se na vás v září, přátelé
Tým Helen a Žiju dobře