ŽIJU DOBŘE / KVĚTEN 2021
Klíčky - nejdostupnější nálož cenných látek
Když se tak zamyslím, první klíčení jsem si okusila už ve školce. Paní učitelky nám na jaře ukazovaly, jak dokáže z malé hrstky semínek řeřichy vyklíčit kouzelný “travnatý porost”. Ten jsme si pak nůžkami nastříhali na chléb s máslem, a to vám byla lahoda! Od té doby jsme si párkrát tento "experiment” udělaly i doma s mamkou, ale nikdy jsem tomu nevěnovala moc velkou pozornost. A až s postupem času mi dochází, jak levným zdrojem vitamínů té nejvyšší kvality klíčky vlastně jsou!
Malinko historie na úvod...
Je více, než jasné, že klíčky nejsou objevem 21. století. Ale věděli jste, že kouzlo klíčení objevil čínský císař před 5000 lety? Číňané věřili, že výhonky a klíčky vracejí mládí a potenci. Není pochyb o tom, že Čína byla v té době o pár kroků napřed, což potvrzuje i náš článek o kompostování, který vyšel před měsícem.
Proč bychom měli klíčit?
Bezpochyby mají klíčky pozitivní dopad na naše zdraví. Jelikož ale nejsem odbornice na toto téma, zeptala jsem se na odpověď Mgr. Kateřiny Gálové, která je průvodkyní životním stylem, výživovou poradkyní a v neposlední řadě jednou z členů skupiny Žiju dobře.
Kači, prozraď, proč bychom měli klíčky zařadit do našeho jídelníčku?
Klíčky patří mezi superpotraviny, bývají také označovány jako brain-food (potraviny podporující mozkové funkce), jsou doslova nabité cennými látkami a jejich velkou výhodou je, že si je můžeme velmi levně a jednoduše pořídit každý. Od chvíle, kdy se semínko namočí, se v něm aktivují enzymy, které podporují jeho klíčení. V semínku se zvyšuje obsah tělu prospěšných látek, které fungují jako blahodárné antioxidanty a tím podporují obranyschopnost organismu.
Obsah konkrétních látek (vitamíny, minerální látky, antioxidanty či další prospěšné látky) se v každém semínku maličko liší, proto je vhodné jednotlivé druhy střídat či kombinovat. A právě namáčením se využitelnost těchto cenných látek zvyšuje! Klíčky jsou také bohaté na vlákninu, proto usnadňují zažívání, podporují růst přátelských bakterií ve střevech (mikrobiom). V neposlední řadě jsou klíčky taky cenným zdrojem rostlinných bílkovin.
A právě v období začínajícího jara nebo v průběhu zimy jsou klíčky cenným zdrojem výše zmíněných látek.
A co všechno vlastně můžeme klíčit?
Klíčit se dá v podstatě cokoliv (pozor ale na některé druhy fazolí!). Určitě znáte řeřichu, ale rozhodně stojí za to vyzkoušet i např. vojtěšku, hořčici, červené zelí nebo brokolici a dýňová či lněná semínka. Klíčit se dají i ořechy, např. vlašské ořechy, lískové, kešu, mandle atd. Sáhnout můžete i po pohance, pšenici, mungo fazolích či slunečnicovém semínku. Zkoušejte, ale vždy si dejte pozor na původ semínka! Tady vřele doporučuji pořídit si je v bio kvalitě, protože tím pádem dostanete to nejlepší a v té nejvyšší kvalitě.
Tak to je skvělé, možností je opravdu spousta! A pro koho jsou klíčky vhodné?
Klíčky jsou vhodné jak pro děti, tak i pro dospělé! Dokonce jsou výborným a dobře stravitelným zdrojem vitamínů a minerálních látek i pro starší osoby nebo sportovce. Prostě semínka jsou superpotravinou pro všechny!
Obsahují semínka, ořechy i nějaké tzv. anti-nutriční látky?
Ano, semínka a ořechy obsahují tzv. inhibitory enzymů a kyselinu fytovou, které způsobují, že semínka vydrží uskladněná i několik let. A tyto látky mohou být důvodem, proč někoho semínka (i ořechy), pokud jsou konzumovány v suchém stavu, nadýmají či dokonce způsobují plynatost. Kyselina fytová navíc zabraňuje vstřebávání některých minerálních látek (např. Fe, Ca, Zn atd.), proto pozor na její nadměrnou konzumaci v suchém stavu!
Jak začít s klíčením?
Určitě jste si sami už vyzkoušeli klíčení na kousku vlhké vaty, jako jsme to dělávali my i ve školce a škole. Tam ale hrozí nebezpečí vzniku plísně, kterou můžeme, vzhledem k podobnosti s vatou, snadno přehlédnout. Možné jsou například následující alternativy:
1. Nakličovací sklenice
Podle mě asi jedno z nejekonomičtějších řešení, snad každý má totiž doma zavařovací sklenici navíc. Potřebujete jen již zmíněnou sklenici, kus nějaké síťoviny, pevnější gumičku na utěsnění a misku, která bude sloužit jako "kanálek", kam bude přebývací voda odtékat.
Semínka (budoucí klíčky) namočte do vody, ideálně přes noc, aby nabobtnala a probrala se tak k životu. Vodu pak slijte, utěsněte síťovinou a pevnou gumičkou, a opřete do misky dnem vzhůru, aby mohla vykapat přebývající voda.
Sklenici se semínky nevystavujte přímému slunečnímu světlu, jelikož mají raději stín nebo šero a pokojovou teplotu (ideálně 18-20°C).
Semínka je ideální proplachovat 2x denně, pokud však máte čas, nebo se rozhodnete pro klíčení v teplejších měsících, doporučuji proplachovat častěji.
Jelikož jsou semínka opravdu čilá, můžete vidět malé klíčky už druhý den, sklizeň doporučuji po týdnu klíčení.
TIP: Udělejte si do starého víčka od zavařovačky dírky, a máte taky jednodušší a ještě levnější variantu pro odtok přebytečné vody.
2. Nakličovací misky
Nakličovací misky jsou další vymožeností, kterou lze využít při klíčení. A škála je opravdu široká, na trhu najdete jednopatrové, vícepatrové, keramické i plastové.
Semínka, stejně jako u klíčení ve sklenici, namočte do vody a nechte je v ní ideálně přes noc, semínka se tak nastartují. Poté semínka důkladně propláchněte a rozprostřete je rovnoměrně po plošce nakličovací misky. Ani misku se semínky nevystavujte přímému slunečnímu světlu, jelikož mají semínka raději stín nebo šero a pokojovou teplotu (ideálně 18-20°C).
Po dobu prvních dní doporučuji mít semínka zakrytá například talířkem nebo větší miskou. Ideálně semínka vlhčete dvakrát denně rozprašovačem, aby vám neuschla. Třetí den sundejte kryt, ráno a večer vlhčete rozprašovačem a jakmile prorostou kořínky skrz sítko, proplachujte rostlinky pod mírným proudem vody místo vlhčení. Zbavíte se tak i částečně obalů semínek. Úrodu můžete očekávat opět během týdne.
Pokud vás článek zaujal, přidejte se do naší facebookové skupiny ŽIJU DOBŘE, kde budeme podobné věci řešit a diskutovat o nich. Budeme se těšit na váš názor! :)
Mgr. Kateřina Gálová a Tereza Soukalová