clanky-ziju-dobre 

ŽIJU DOBŘE / DUBEN 2021

Kompostování

  

Ke kompostování jsem měla možnost “přičichnout” už jako malá. Máme totiž na zahradě u rodičů veliký kompostér, kam se vyhazovalo vše od slupek zeleniny a ovoce, přes spadané listí, po posekanou trávu. Pamatuju si, jak taťka vždycky odhrnul vrchní část kompostu a tam se to hemžilo žížalami a různými broučky, to jsem milovala! Mamka používala při přesazování květin a při zahradničení všechnu tu organickou hmotu, která se postupem času díky výše zmíněným živočichům přeměňuje na kyprou zeminu.

  

Ačkoliv jsem se od rodičů odstěhovala, u kompostování jsem zůstala. Pojďme si společně současný trend kompostování představit! Kompostovat totiž může opravdu každý. Nemusíte smutnit, pokud nemáte zahradu, balkon nebo terasu - vysvětlím vám proč.

CO JE VLASTNĚ TO KOMPOSTOVÁNÍ?

Jedná se o kombinaci aerobních a anaerobních biologických procesů, jejichž účelem je odbourat biologické látky v odpadu a převést je na stabilní humusové látky, které jsou prospěšné rostlinám. Dochází k hydrolýze (rozkladné reakci působením vody) bílkovin, sacharidů a tuků, a objem odpadu se tak snižuje o cca 30 %. Výsledným produktem je kompost, který obsahuje především humus. Humus je neocenitelnou surovinou, která zadržuje v půdě vodu a poutá živiny takovým způsobem, že se z půdy nevyplavují, a tak je rostliny mohou snadno využít. Navíc zachycuje zdraví škodlivé látky a vyrovnává půdní kyselost.

A KDE SE TU VZALO?

Nejstarší zmínku o kompostování můžeme dohledat ve staročínské "Svaté knize o setí a sázení", kde se doporučuje připravovat komposty z organických odpadů, fekálií a z usazenin ze zavodňovacích kanálů a hnoje pro stromy, rýži a vinnou révu. Pokud by vás zajímalo více z historie kompostování nejen ve světě, ale i u nás, doporučuji vám článek od Ing. Jaroslava Váni, CSc.

 

 

 

Tipy, jak na jaře podpořit správné fungování organismu:

1. Pravidelná pohybová aktivita, ideálně venku na čerstvém vzduchu, alespoň 60 minut každý den – procházky, práce na zahradě, ale i sportovní aktivity (alespoň 3x týdně).
2. Úprava stravovacího režimu - není třeba doplňků stravy, stačí se podívat na to, co jíte. Je tam dostatek čerstvé zeleniny (na brzkém jaře ideálně klíčky a microgreens) a ovoce, dostatek kvalitních rostlinných olejů, luštěnin, vajec a celozrnných obilovin? Naopak zkuste omezit vysoce průmyslově zpracované produkty a polotovary, bílé a sladké pečivo, sladkosti a slané pochutiny.
3. Dostatečný pitný režim – pijte čistou, ideálně vlažnou, vodu. Vyřaďte veškeré slazené energetické nápoje. Ptáte se, kolik toho vypít? To určíte nejlépe podle barvy moči.
4. Omezte své „zlozvyky", jako je alkohol, cigarety, ale i nadmíra kávy (maximálně 3 šálky kvalitní kávy za den).
5. Pečujte o kvalitu a délku svého spánku – choďte každý den spát ve stejnou dobu a dopřejte si potřebnou délku spánku (nejméně 7 hodin)! A 90 minut před spaním se vyhněte modrému světlu.
6. Protahovací a dechová cvičení – pokud se začnete více hýbat, je třeba se i pravidelně protahovat. Nezapomínejte i na dechová cvičení (z jógy), která pomáhají vitalizaci celého těla.
7. Vyzkoušejte otužování – nemusíte hned skákat do studeného rybníka, ale zkuste si ráno osprchovat lýtka studenější vodou. Večer před spaním si pořádně vyvětrejte a snižte teplotu ve spací místnosti.

 

kompost-a-terka 

 

PROČ KOMPOSTOVAT?
Na blogu webové stránky kokoza.cz jsem se dočetla, že organicky rozložitelný odpad tvoří obvykle 40 – 60 % z obsahu našich košů se směsným odpadem. Pokud tedy budeme tento bioodpad recyklovat, vznikne nám postupně kompost, díky kterému ulevíme nejen popelnici od zbytečného odpadu, ale i naší peněžence, jelikož omezíme nákup půdních substrátů a pesticidů. Třetím důvodem je pozitivní dopad na naše mentální zdraví. Tedy alespoň z mého pohledu, protože to, že použijete kompost a díky němu si můžete v létě sklidit svá vlastní rajčata a papriky, je pocit k nezaplacení.

CO (NE)KOMPOSTOVAT?

I to, co patří do kompostéru, má svá pravidla. Určitě uděláte dobře, když do kompostéru vhodíte ovocné a zeleninové odpady (slupky, odřezky), kávové a čajové zbytky (kávový lógr, čajové lístky, papírové čajové sáčky), ořechové skořápky, posekaná tráva a listí, třísky a piliny, hobliny a kůru, a dokonce i novinový papír, ruličky od toaletního papíru nebo krabičky od vajíček.
Naopak se vyhněte materiálům živočišného původu, tedy masu, kostem a mléčným výrobkům – tyto materiály mohou obsahovat patogenní látky. Dále pak slupkám z tropického ovoce, a pochopitelně plastům, kovům, sklu a chemicky ošetřeným materiálům.

KDE KOMPOSTOVAT?

Pokud máte zahradu, máte vyhráno. Ale co dělat, když zahradu nemáte? Pořiďte si Bokashi nebo vermikompostér!

Metodou Bokashi se v podstatě spouští proces fermentace, do Bokashi nádoby jednoduše vhazujete váš bioodpad a prosypáváte vrstvou Bokashi směsi. Následně vytlačíte vzduch pomocí pěchovadla a zavřete víko. A tak pořád dokola, dokud není nádoba plná. Důležité je zmínit, že do Bokashi můžete přihodit rostlinné i živočišné organické zbytky. Tím se liší od běžného kompostéru.

Naopak vermikompostování je vlastně kompostování za pomoci žížal a dalších mikroorganismů, které zpracovávají bioodpad a ten přeměňují na kvalitní hnojivo. Do vermikompostéru patří jen organické zbytky rostlinného původu.

Pokud vás tyto dvě možnosti zaujaly, doporučuji přečíst si skvělý článek opět od společnosti Kokoza, kde je shrnuto vše, co by Vás mohlo zajímat, a to jak o Bokashi, tak o vermikompostování.

Pokud Vás kompostování doma neláká, zkuste si zjistit, zda se ve vašem okolí nachází komunitní zahrada! Je to kouzelné místo, kde si můžete vypěstovat vlastní zeleninu a spolu s dalšími zahrádkáři se staráte o společný prostor. A zahrádce můžete přispět i svým bioodpadem, který doma můžete "nahromadit" v kompostovatelných sáčcích nebo jen těsnící nádobě, a pak jej zanést na kompostér do zahrádky.

U nás v Olomouci naleznete komunitní zahradu v prostorách letního kina na Pekařské ulici, kde se kolektiv nadšenců jejich slovy snaží propojovat environmentální myšlení, umění a aktivismus.

A co vy? Máte nějaké zkušenosti s kompostováním? Nebo se teprve chystáte s ním začít? Podělte se s námi!

Pokud vás článek zaujal, přidejte se do naší facebookové skupiny ŽIJU DOBŘEkde budeme podobné věci řešit a diskutovat o nich. Budeme se těšit na váš názor! :) 

Tereza Soukalová

 

 

Zpět